top of page
Sök

Ny antologi: Demokratin som bildningsväg

Uppdaterat: 2 nov. 2022

Nu finns föreningens årliga bok i tryck! Den här gången är det ett riktigt gediget verk på temat Demokratin som bildningsväg, till minne av Gösta Vestlund. Alla medlemmar får boken automatiskt hemskickad, den kommer även att gå att beställa.


”Demokratisera demokratin” var den paroll som folkbildaren, författaren och hedersdoktorn Gösta Vestlund drev fram till sina sista dagar. Det är en gigantisk utmaning eftersom endast en tredjedel av världens befolkning lever i länder med fungerande liberal demokrati. Demokrati han


dlar inte bara om representation och folkets röst, utan även om jämlikhet, rättvisa, respekt och likvärdighet. Den får energi i samtal där kunskap och bildning utgör ett fundament, vilket ställer höga krav på samhälle och medborgare. I vår tid har sociala medier en viktig funktion, samtidigt som spridningen av hat och hot hindrar den demokratiska dialogen. Klimatförändringarna är en annan demokratisk utmaning. Antalet demokratiska stater minskar i världen och utvecklingen i Europa är mycket oroande.


Antologin ges ut till Gösta Vestlunds minne och är ett försök att spegla demokratins komplexitet, institutionella villkor – och möjligheter. Med titeln Demokratin som bildningsväg vill vi betona folkbildningens uppdrag att verka för delaktighet, ökad jämlikhet och upplysta medborgare.


I boken medverkar Ronny Ambjörnsson, Erik Amnå, Martin Gelin, Sverker Gustavsson, Katrine Marçal, Per Molander, Bi Puranen, Agneta Stark, Per Svensson Sverker Sörlin och många andra namnkunniga skribenter. Redaktörer är Kenneth Abrahamsson, Per-Ola Jansson och Torvald Åkesson.

130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


FFFF-loggaRöd4_Rityta_1_kopia.png
bottom of page