top of page
Sök

Vi minns Gösta Vestlund

Det är med sorg i hjärtat och djup saknad som vi kan meddela att föreningens grundare och hedersdoktor Gösta Vestlund avlidit i natt. Gösta Vestlund var en förgrundsgestalt inom svensk folkbildning och känd långt utanför Sveriges gränser.


Han har varit lärare och rektor på flera folkhögskolor som Brunnsviks folkhögskola, Marieborgs folkhögskola och Tollare folkhögskola samt var med att starta PRO:s folkhögskola i Gysinge. Under en tid var Gösta Vestlund också undervisningsråd på Skolöverstyrelsen. Han har också publicerat ett antal böcker. Intressant är att Gösta först ägnade sig åt arbetslivets utveckling och gav år 1949 ut boken Arbetsglädjens problem. Hans memoarer Klassresa utan kupébyte: några livsminnen kom ut 1998. En del av hans livsgärning var också att utveckling folkbildning och Folk Colleges i Tanzania och var särskilt engagerad i World Value Survey, något som speglades i boken Global livssyn på väg? om tro och värderingar i ett sextiotal länder. Gösta Vestlunds intresse för folkbildningens historia kom till uttryck i boken Folkuppfostran, folkupplysning, folkbildning: det svenska folkets bildningshistoria - en översikt, som gavs ut i en nyutgåva år 2010.


Under nära fyra decennier bodde Gösta Vestlund i sitt hus i Nacka som också blev ett Mecka för många bildningssamtal med vänner, tidigare kolleger och folkbildare. I våras flyttade han till ett äldreboende och som en följd av Coronapandemin kunde han inte längre ha sociala kontakter men uppskattade mycket samtal på telefon. De kunde handla om folkbildningens utmaningar, om föreningens verksamhet eller om existentiella frågor. När att liv tar slut släcks också människans minne ned. I Gösta Vestlunds fall finns dock många intervjuer, filmer, skrifter och annat vittnesbörd om hans liv och gärningar. Det är en viktig uppgift för Föreningen för folkbildningsforskning att förvalta, levandegöra och fördjupa de kunskaper och insikter om svensk folkbildning och demokrati som Gösta Vestlund bar på sina axlar. Det har gjort under några år i konferensserien Vestlundsdagarna som planeras att äga rum i Sigtuna i mars nästa år.Gösta Vestlund föddes den 15 juni 1913 i Amsbergs församling i Dalarna och blev 107 år.

844 visningar0 kommentarer

Bình luận


FFFF-loggaRöd4_Rityta_1_kopia.png
bottom of page