top of page

Praktiknära forskning

Projekt Praktiknära forskning - ett projekt med start våren 2021!

Föreningen för folkbildningsforskning har sedan länge diskuterat behovet av praktiknära forskning inom folkbildningen. Diskussionerna har bland annat handlat om föreningens möjlighet att bidra med en struktur för möten mellan idéer från verksamhetsnära praktik och akademi, mellan praktiker och forskare. ​

Syftet med projektet är att organisera möten där praktiker diskuterar sina idéer med forskare, för att generera forskningsfrågor lämpade att gå vidare med. Praktiknära forskning genomförs av och med dem som arbetar i verksamheten. Ansvaret att driva forskningen framåt är alltså praktikerns. Föreningen erbjuder handledning av forskare. Projektet löper ett år i taget, i totalt två omgångar, med start i april 2021. Två praktiker per år ges handledning.

Förhoppningen är att dessa praktikerprojekt kan bidra till fortbildning och utveckling för den egna arbetsplatsen. I ett vidare perspektiv ger det här förutsättningar att stärka folkbildningens vetenskapliga grund. Är du intresserad hoppas vi att du skickar in en intresseanmälan om att delta i projektet.

​​​

​​2025

Till dig som är yrkesverksam inom folkbildningen, på folkhögskola,

studieförbund, bibliotek eller annan folkbildande verksamhet:

Välkommen att ansöka om stipendiet Praktiknära forskning med start våren 2025!

 

Fotograf: Christian Lue

Skulle du vilja dra nytta av forskning för att fördjupa dina kunskaper om folkbildningens

praktik? Vill du få eller bidra med nya perspektiv? Finns det områden och problemställningar

i din praktik som du skulle vilja undersöka djupare? Då kan du söka Föreningen för folkbildningsforsknings stipendium för praktiknära forskning!

 

Syftet med stipendiet är att ge praktiker möjlighet att diskutera sina idéer med forskare, för att med hjälp av forskningsfältet fördjupa sina kunskaper om sin folkbildningspraktik.

Förhoppningen är att stipendiet kan bidra till fortbildning och utveckling för den egna arbetsplatsen. I ett vidare perspektiv ska stipendiet ge förutsättningar för att stärka folkbildningens vetenskapliga grund.

 

Praktiknära forskning genomförs av och med dem som arbetar i verksamheten. Ansvaret att driva forskningen framåt är alltså praktikerns. Stipendiet består av att föreningen erbjuder handledning av forskare, möjlighet att träffa andra inom forskningsfältet, och ett tillfälle att genomföra och presentera en egen studie.

 

Ansökan

 

Skicka din ansökan senast 2025-02-28 till ylva@studieforbunden.se.

I ansökan vill vi att du kort och kärnfullt beskriver din folkbildningspraktik och den fråga du vill studera. Försök att avgränsa din forskningsfråga och undvik att ställa frågor av utvärderande karaktär: Vilket fenomen eller situation vill du kasta nytt ljus över? Vad är det du vill förstå? Vilken betydelse skulle din studie kunna ha för din verksamhet?

 

Innan du skickar in din ansökan ska du ha haft en diskussion med din rektor/chef som godkänt ditt eventuella deltagande. Du behöver kunna sätta av 10-20% av din arbetstid för att genomföra studien.​​​​​​

2021-2023

Praktikforskningsrapporterna år 1​

Från system till samtal - En kvalitativ studie om folkhögskolans pedagogik och NPF av Elise Arnell

​​​

Studiecirkelns demokratifrämjande roll - En praktiknära studie i Studieförbundet Vuxenskolans folkbildningsverksamhet av Amanda Stjärnqvist

Praktiker år 2

För 2022 är det följande projekt:

Henrik Sundh, folkhögskollärare på Eskilstuna folkhögskola

Vilka hinder för en folkbildningsmässig praktik ser verksamma inom folkhögskolan? Att identifiera svar på denna provisoriskt formulerade fråga menar Henrik är viktigt bland annat eftersom det kan öka förståelsen "för svårigheten med uppgiften för oss pedagoger. Detta kan motverka att vi skuldbelägger oss själva, samt ge en uppvärdering av det arbete som aktiva i folkhögskolan utför".

 

Mer information 

Ni är välkomna att höra av er till oss i arbetsgruppen med frågor. Vi hoppas att ni är många som har idéer och vill delta. 

Eva-Marie Harlin, eva-marie.harlin@liu.se 

Ylva Berglund Ylva.berglund@studieforbunden.se,

Andreas Ruschkowski, andreas.ruschkowski@liu.se 

 

FFFF-loggaRöd4_Rityta_1_kopia.png
bottom of page